Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

Σειρά παρατηρήσεων, επισημάνσεων και προτάσεων έκανε από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νομού Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο κ. Σηφουνάκης άσκησε έντονη κριτική στο Πλαίσιο που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε πως απαιτείται νέος ενεργειακός και μεταφορικός σχεδιασμός με αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επανέφερε την πρόταση του για σύσταση αυτοτελούς Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής, στο οποίο θα υπάγονται η Διεύθυνση Δασών, ο αιγιαλός και η παραλία.
Στην διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή  κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα που αφορούν την νησιωτική Ελλάδα. « Προτεραιότητά μας  πρέπει να είναι η άρση των αρνητικών συνεπειών της γεωγραφικής τους απομόνωσης, η βελτίωση της διασυνδεσιμότητας τους και η  σύνδεσή τους με τους κεντρικούς πόλους της χώρας. Πρέπει να προσδιοριστεί ποιες είναι οι νησιωτικές συστάδες που μπορούν να είναι στρατηγικά κέντρα εθνικής σημασίας», επεσήμανε.
Τόνισε πως «στους χάρτες που συνοδεύουν το παρών σχέδιο με τα τόξα σηματοδοτούνται οι εθνικοί και αναπτυξιακοί στόχοι. Όμως στο ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος και η Χίος που είναι ουσιαστικά σταθμοί όλου του Εμπορικού Στόλου που πηγαίνουν στη Μαύρη θάλασσα – όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη και τροφοδοτούν όλη την Ανατολή καθώς και τα κρουαζερορόπλοια περνούν από εκεί. Δεν υπάρχει πουθενά συσχετισμός για αυτή την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική». 
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι  «πρέπει να προτάξουμε την  ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της ιδιαιτερότητας των Νησιών.  Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε, ο σχεδιασμός και τα έργα υποδομής πρέπει να σέβονται τη φέρουσα ικανότητα των νησιών και των οικοσυστημάτων τους καθώς και η αξιοποίηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία της παράκτιας χώρας και η αυστηρή διαχείριση των οικοσυστημάτων».
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη των νησιών με μοχλό την τουριστική ζήτηση, οδηγεί το περιβάλλον των νησιών σε απαξίωση. Τα νησιά αποτελούν πλέον προορισμό του 80% και άνω του τουριστικού ρεύματος της χώρας με πτήσεις τσάρτερ. Αυτό όμως δεν τα έχει καταστήσει να γίνουν ποιοτικός προορισμός. Αντιθέτως, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μεγάλη αριθμητική αύξηση αφίξεων και διαπιστώνεται μείωση των  συναλλαγματικών εισροών. Γι' αυτό δεν ευθύνεται μόνο η κακή ποιότητα καταλυμάτων αλλά και η τραγική υποβάθμιση του τοπίου από την υπερδόμηση δηλαδή αστικοποίηση της υπαίθρου».
Ο Βουλευτής του Νομού Λέσβου επεσήμανε ακόμα πως «εάν στη δεκαετία του εβδομήντα στα νησιά μας υπήρχε αυτάρκεια της παραγωγής αγαθών στο πρωτογενή τομέα, στις μέρες μας, αφού το κτήμα έγινε οικόπεδο, τα πάντα εισάγονται. Ο πρωτογενής τομέας ακυρώθηκε. Η μονοαπασχόληση με τον τουρισμό είναι η προοπτική της καταστροφής τους.
Οι πολιτικοί υποχρεούνται να δράσουν άμεσα. Προς αυτήν την κατεύθυνση  πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης για την παραθεριστική κατοικία  κατ' αρχήν, που είναι το κυρίαρχο αίτιο της καταστροφής, της ισορροπίας του φυσικού με το δομημένο περιβάλλον, με το ιστορικά δομημένο περιβάλλον των νησιών μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες φορέων και συλλόγων. Κανείς όμως δεν δικαιούται περισσότερο από την πολιτεία, από εμάς, από το αρμόδιο Υπουργείο…».
Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ , ο κ. Σηφουνάκης του είπε: «Σκεφτείτε κύριε Υπουργέ, σκεφθείτε κύριε Γενικέ Γραμματέα ότι από το 2003 εκδόθηκαν στο Αιγαίο  – όχι στην Κρήτη – 12542 οικοδομικές άδειες, που σημαίνει δημιουργήθηκαν δώδεκα καινούργιοι δήμοι των χιλίων κατοίκων. Την  τετραετία 2004 – 2008 στο Αιγαίο η δόμηση αυξήθηκε κατά 30% τουλάχιστον. Υπολογίστε λοιπόν τι συμβαίνει.
Στα Νησιά πρώτης τουριστικής ταχύτητας, τα άμεσα επόμενα χρόνια  θα έχει δομηθεί από κτήρια κυρίως παραθεριστικής κατοικίας  και η τελευταία εναπομένουσα ελάχιστη ελεύθερη γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Τι περιμένουμε; Να ολοκληρωθεί η καταστροφή; Ας πάψει η κυβέρνηση να είναι θεατής και ας εργασθεί για την προστασία της παράκτιας χώρας, της πεδινής γης και των ορεινών όγκων. Ας ενεργοποιήσει και ας επεκτείνει σε όλη την επικράτεια, τον νόμο 3201/2003 του Υπουργείου Αιγαίου, για την «απόσυρση κτηρίων» όπως ονομάστηκε …».
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να συσταθεί  νέο αυτοτελές «Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής»,  και να υπάγονται σε αυτό η Διεύθυνση Δασών από το Υπουργείο Γεωργίας και βεβαίως ο αιγιαλός και η παραλία από το Υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν αισιοδοξώ για τη σημερινή πολιτεία όπως, βεβαίως,  δεν διστάζω να προσθέσω τις ευθύνες της προγενέστερης πολιτείας, της δικής μας, πιστεύω ότι ολιγωρούμε, πιστεύω ότι δεν τολμούμε.  Φοβάμαι ότι και σήμερα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος, διστάζει. Ποιο πολιτικό κόστος όμως; Αυτό που οδηγεί την πολιτεία να είναι απαθής παρατηρητής της καταστροφής; Η καταστροφή του μέλλοντος της χώρας μας πρέπει να αγνοεί το εφήμερο όποιο όφελος. Αυτό είναι το χρέος της πολιτικής, αυτό είναι το χρέος των πολιτικών…», τόνισε ο κ. Σηφουνάκης.